web
statistics


Onsdag 24.6. 2020

Denne kvelden hadde klubben presidenteskifte på Quality Hotel Mastemyr.  Inger-Lise ga presdentkjedet videre til   Stein Erik Narvesen.
Men, ved sammen anledning overtok Ine Barlie som distriktsguvernør i distrikt 2260. Hun blir derfor klubbens første distriksguvernør.

Dette ble en flott og minneverdig junikveld!  Noen fotografier fra kvelden følger under:
















Presidentskiftet.














Klubbens nye distriktsguvernør overtar



Onsdag 10.6.20

Kveldens nettmøte samlet 22 av medlemmene samt en gjest (Tom Westerlin).
President Inger-Lise åpnet møte ved å tenne et lys  - Rotary bringer verden sammen.
Kveldens foredragsholder var Hanne Opdan (AP) som er ordfører i Nordre follo kommune. Hun er 55 år, gift med tre barn og bor på Langhus.
Hanne minte oss om at kommunen bare har fungert i ca 200 dager, og tillegg  bare i få måneder uten Coronasmitte. Dettte har skapt usikkerhet, men kommunen følger nasjonale retningslinjer for smittevern. Dette har kostet kommunen opp mot 150 millioner kroner i ekstra utgifter, mens ca 40 millioner kroner er mottat i kompensasjon.
Tiden har vært særlig utfordrende for sykehjem og pårørende, men disse åpnes mere nå. 

Dette har vært en travel tid med budsjettforhandlinger og behovsanalyser. I en ny kommune trenges ny politikk, men som bygger på vedtak fra de to gamle kommunenen. Mange nye vedtak er gjordt og disse skal følges opp i kommende formannsskapmøter. Heller ingen omkamp om igangsatte prosjekter.
Kommunen har et høyt investeringsbehov og et høyt kvalitetsnivå på leverte tjenester. Det er  behov for å redusere tjenesteproduskjonen -  mye er forandret nå. Økonomien er ført forskjellig i de to gamle kommunene, men begge er veldrevne. Handlingsplanen til 2023 bygger på et omstillingsprogram for å utvikle tjenestetilbudet og styrke økonomien.
Vi er nå landets 15. største kommune og blir mere hørt av andre.
Det blir viktig med god budsjettering, men krevende for alle, både innbyggere, ansatte og politikere. Starten 1.1.2020 fungerte bra takket være innsatsen fra alle ansatte.


Onsdag  3.6.202

Ukens digitale møte samlet 16 av klubbens medlemmer. Inger-Lise tente lys, Rotary bringer verden sammen.

Vinlotteri minst 50,- til klubben! Kolbotn Rotaryklubb – 64920.
Det blir guvernør og presidentskifte 24.6., på Quality Hotel Entry, Mastemyr, kr. 250,- pr.stk. 

Stein Erik: Mitt kommende president år

Vi hadde møte i går angående distriktskonferansen 18.-20. september 2020. Denne går som planlagt. Videre informasjon om dette  finnes her: http://d2260.rotary.no/

 Stein Erik kom til Kolbotn i 2011 og 2015 ble han med i Rotary. Hugo, svigerfar er medlem og fadder var Tore Onstad, Han var en god introduksjon til Rotary.

Komiteledere i alle tre klubber jobber med fremtidige prosjekter. Nærbutikk Høyås og auksjonen var fine oppgaver å jobbe med. Trang fødsel og mye jobb med nærbutikken. Han håper å videreføre slikt arbeid.
Zoom møter har fungert bra. Juletradisjon i kirken har vært starten på julen. Vansjø hos Inger-Lise  i august har vært en sosial og hyggelig kveld.

Første komitemøter er holdt, utfordrende å finne dag som passer alle og få alle til å møte. Tar opp rekruttering til høsten, ønsker 5 nye medlemmer. Vi har noen interesserte fra vårens rekrutteringsmøte. 
Utflukt ønskes en lørdag.
Komiteledere:
Henrik: Klubbutvikling - ett møte blir 26. 8. på Vansjø. Pot luck og rakfisk er i boks.
Mona: Medlemsutvikling - fire av seks tilstede. Faddere må holde fast i sine potensielt nye medlemmer, evt. invitere til presidentskifte? Gi fadder intro ark for å følge opp sitt medlem. Se på yrkesspredning ved nye. Komitemøter er en flott måte å bli bedre kjent med hverandre. Alle komiteer bør delta på kaffekoking.
Sigurd: Program - fire av sju møtte, nesten fullt program. Tyskere ønsker å komme, må avvente å se hvordan høsten blir ang. korona.  Ønsker en kveld for å se Roseslottet på Frognerseteren av Vebjørn Sand, gjerne med middag.
Harald (Mariann på seilas) - omdømme: Alle møtte, fikk referat fra tidligere møter, introduksjonsprogram oppdatert og sendt ut, viktig å bruke det! Bruke mer ressurser på omdømme fremover. Ønsker tilbakemelding på innspill til programkomite.
Shelley: Ungdom - Zoom møte med 5  deltakere. Ryla må følges opp til høsten pga korona. Ingen deltagere til sommercamps. Innspill til programkomite sendes til Sigurd. Ungdom med på poliodag 24.10?

Konstituert kommuneoverlege Kerstin Myhrvold var på Tårnåsen legesenter i 10 år,  nå leder for legetjenesten i N Follo. Konstituert i januar og full fart pga koronapandemien. Ønsket rolig jobb, men fikk pangstart pga korona.
Denne startet i Kina i desember 2019, spres ved dråpesmitte i ansikt og ved hender/gjenstander til ansiktet. Smittetallet R var rundt 3 (50-70% av befolkning ville bli smittet UTEN tiltak).  Ikke veldig farlig sykdom, men stor belastning for helsevesenet. 10. mars var det to smittede i N Follo, og 3. juni var 101 personer smittet. Tre er døde. Nå er smittetallet R ca 0.6. Ca 90%  av smittede  er over 70 år., 74%  er menn og  2-3% trenger innleggelse på sykehus. Vanskelig å forutsi hvem blir dårlig, tar ca 7 dager. Yngre kan bli dårlig, men klarer seg bra.
Smittesporing er veldig krevende. Hyppige endringer som er krevende å håndtere. Nå jobbes det med spyttprøver, vaksine (om 12-18 mnd). Det kan komme nye lokale utbrudd. God testkapasitet, kun ved symptomer dag 3 eller 7. Serietester  foretas for å påvise immunitet. Fastlegene har lite besøk, men fire kontorer var i en periode stengt pga karantene. Bra med smittevernutstyr.
Neste møter:
Gjersjøen Rotary:  nettmøte
Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary:   Hanne Opdan, ordfører i Nordre Follo


Onsdag  27.5.20

Dette digitale møtet samlet 18 av klubbens medlemmer.
 Inger-Lise tente lys,
Rotary bringer verden sammen.
 
Vinlotteri er i gang. Minst 50,- til klubben! Kolbotn Rotaryklubb – 64920.

Kveldens foredragsholder var Simen Bondevik med "Ung i politikken" som tema.
Han er kommunikasjonsrådgiver i PRESS (Redd barnas ungdom)
Lager sine egne fotspor, følger ikke bare i sin bestefars spor! Politisk engasjert fra 9 år, men nedre alder for å melde seg inn er 13 år.
Klima og miljø: Store konsekvenser som mer branner, mindre mat, flom, helse, sykdommer spres og mer ekstremvær. Norge går foran på noen felt, men ønsker sluttdato for oljeutvinning.
Innvandring/integrering: Hvordan prater vi om det? I 2015 stor flyktning katastrofe, døde barn på stranden, tok imot mange ekstra, likte ikke tonen og retorikken som ble brukt. Hva skjedde? Bygge tillit er viktig. Han var med på mistillit mot Listhaug.
Politikk er mer en tall. Snakke med, ikke om! Anstendig ordskifte viktig.
Lærerikt i politikken og flotte folk. Provosert over mange som mener han er for ung og uerfaren- en broiler! Får dessverre usaklige kommentarer. Både unge og eldre kvier seg for å uttale seg og engasjere seg.
Dårlig stemning i kommunestyret - ligner skoledebatt klima. Det blir bedre, men ulik kultur og gamle feider er utfordrende.

Han har hatt mange politiske verv; nå gruppeleder i Krf, sitter i sentralstyret, leder av Viken KrfU.

Tre viktige saker: Internasjonal solidaritet: utviklingspolitikk, fattigdom, 350 millioner barn er uten mat, skole, foreldre og trygghet og ønsker mer til bistand.

Han er 5% frikjøpt - 40% jobb. Arbeidskrevende, men føler seg heldig og privilegert. Krevende med korona, både for politikere og ansatte. Utfordrende som eneste representant når han sitter både i formannskapet, Kommunestyret og politisk ledelse, men administrasjonen gir god veiledning. Stort ansvar, men mange muligheter. Mye sakspapirer å lese. Han ble valgt inn foran ordførerkandidat fra Krf.

Inger-Lise: Guvenør- og presidentskifte 24.6 på Mastemyr Hotell, mer info kommer. 
Convention 2020 blir på nett 20-26. juni på Honolulu, de ligger 12 timer etter oss.
Neste møter:

Gjersjøen Rotary: nettmøte
Oppegård Rotary: avlyst
Kolbotn Rotary: Påtroppende presidenten informerer om sitt år + kommunelege informerer


Onsdag 20.5.2020

Denne kvelden hadde vi komitemøter.

Onsdag 13.5.2020

Klokken 1900 denne kvelden hadde vi igjen et vellykket digitalt klubbmøte (med Zoom) der 22 mdlemmer og to gjester deltok.
Inger-Lise åpnet ved å tenne et lys - Rotary bringer verden sammen.

Kveldens foredragsholder var Hans Christian Kihl, Råde RK, om 2 år DG.
Han snakket om Rotarys fellowships - http://www.ithf.org/ - i særdeleshet om reisevertskap fellowshipet. Felles interesse er reise og vertskap. Ett styremedlem og visepresident er fra Nord Europa. 
Dette har i Norge 3-4  medlemmer, i Sverige 10-12 medlemmer og i er det Canada mange medlemmer.
Det er 77 forskjellige Rotary Fellowship som omfatter felles internasjonale hobbyer. Disse er uavhengige av Rotary og RI.
Start i 1928. Flotte Rotary opplevelser og gir varig vennskap.

Reise&vertskap fellowshipet har medlemsskap-online,  betaling-75 dollar. Dette gir 3 års medlemsskap med tilgang til medlemmer i hele verden. Du må legge ut profil, svare på henvendelser og ta imot besøk. Verdensomspennende nettverk, nyhetsbrev, ett års gratis medlemsskap hvis du skriver en artikkel om et besøk.
Friendship exchange: Team av rotarianere som reiser på forhånds arrangerte reiseruter. Dette passer for rotarianer som liker å reise og å ta imot besøk. 
I 2019 var det 1200 betalende medlemmer i 60 land.
Mark Twain; vi angrer mest på det vi ikke gjør!

Hans Christian  dro med kone og 3 gutter til Canada i 2018. Han har nå  har vært der 11 ganger. Reiste i flere stater, blant annet British Columbia, Alberta og Saskatchewan.
 De var innom flere Rotary klubber med et mangfold av aktiviteter . Bla bygging av natursti, bro, og medvirkende til lokale aktiviteter som tog hvor blant annet årets beste ansatte ble utpekt.

Inger-Lise: Sommerfest/presidentskifte 24.6, hagefest hos Inger-Lise og Mona.
Mona: Kan vi bidra på Høyås med en aktivitet utover høsten? Det blir ingen grillfest pga korona. Vi tenker på hva vi kan bidra med.

 Neste møter:
Gjersjøen Rotary:  nettmøte
Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary:     Komitemøter

Onsdag 6.5.2020.

Vi hadde nok et vellykket nettmøte ved hjelp av Zoom programmet, 22 medlemmer deltok på møtet. 
Inger-Lise åpnet igjen ved å tenne et lys. Hun takket SteinErik for inititativ og jobben utført ved å etablere nettmøtene våre.
Vi har også gjenopptatt vinlotteriet. Det ordnes med med overføring av kr 50 til klubben med Vipps.

Kvelden fordragsholder var Hugo Fjeld som snakket om dagens gjengkriminalitet.

Han var i narkotikapolitiet i 1975 og jobbet ute i miljøet i 8 år, tett på de kriminelle. Ved tips om salg, gikk de inn, bød på boller & kaffe. Ringte på med 1000 lapper, og tok selgere på fersken. Det var gjensidig respekt. Lite vold og  da ingen mindreårige involvert. De trengte informantene og de kjente miljøet.
Samarbeidet med Tollvesenet. Barnevernet sa de hadde taushetsplikt, men dette bedret seg etter hvert. Samarbeidet med de unges foreldre var bra. De arresterte ikke de med små brukerdoser, noe som ga tillit i brukermiljøene.

Heroin kom med pakistanere fra Danmark. I dag kalles alt gjengkriminalitet. VoldsbølgeN nådde Norge fra 2017-19. Det har er nå registrert ca 150 påsatte bilbranner, det flest er ikke oppklart. Jan Bøhler våger å ta tak i slike tema, noe mange topp politikere ikke gjør Dyrking av voldskultur hos unge, blind vold. Dette utgjør en fare for rettssikkerheten, men foregår mest innenfor kriminelle miljøer.

A og B gjengen fra 2000, kuliminerte med skyting på Aker brygge i 2006. Etter dette ble det politiaksjoner som løste opp gjengene. Eirik Jensen medvirket til dette,  men har nok jobbet for lenge  tett på kriminelle miljøer.
To brødre fra Irak har 136 politianmeldelser og 112 bekymringsmeldinger til barnevernet. Har truet medelever, har utført ran, satt fyr på bygning m.m. Foreldre skylder på «oss» og tar ikke tak i problemet. Brødrene har ingen frykt for politiet. De ble dømt til ett års fengsel for 11 forhold, men ble frisatt etter to måneder! Vi må prøve å bremse denne utviklingen. Foreldreansvar – hva er det? Det må brukes bedre verktøy og på tidligere stadier i unges kriminelle løpebane.

Stein Erik informerte om de nye komiteene og sammensetningen av disse. Vi er færre medlemmer og det blir litt utfordrende å ha nok folk i alle komiteer. Jobber med samkjøring av plattformer; Facebook, webside og medlemsnett.
Gi gjerne innspill til programkomiteen.

Eivind: etterlyste yrkeskomite (klubben hadde det før) som ga veiledning til videre gående skoler. Det har de i Holmenkollen Rotary klubb. Vi er en yrkesbasert klubb. Vår klubb organiserte  yrkesorientering både og ungdoms- og virdergående skole på en del ganger i 1990 årene. Flere mente at skolene i dag har mye bedre opplegg på å informere elevene om yrkesvalg.

Neste møter:
Gjersjøen Rotary:  nettmøte
Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary:     nettmøte: Hans Christian Kihl snakker om Fellowship


Onsdag 22.4.2020

Møtet ble også i kveld arrangert som et nettmøte ved hjelp av Zoom med 16 medlemmer og tre besøkende deltakere.

Denne kvelden holdt Daniel Maxwell, vår utvekslingsstident fra Australia, et "egoforedrag".

Daniel ble født i Sideny og bor nå  i Port Macquaire i New South Wales, 4 timers kjøring fra Sidney. Der bor han sammen med sine foreldre en bror (18 år) og en søster (20 år). Byen er kjent for god mat, strender og mange nasjonalparker.

Australia har verdens sjette største landareale, og har Canberra som hovedstad.  Det bor 25 milloner  mennesker i landet,  90 % av disse bor ved kysten.  Skogbrannene startet i oktober i fjor. Det ble mye tykk røoyk omkring hjembyen, men innbyggerene klarte seg bra. Skogbrann er vanlig i regionen og manke trær tåler branner godt. Natauren henter seg inn igjen i løpet av ett år. Fjorårets branner var mere omfattende en vanlig og skadene ble mye større. 

Det er strenge tiltak for å forbygge Coronasmitte,  maximalt to kan være sammen. Ca 1 millon mennesker ble i løpet av kort tid uten jobb. Daniel gikk på St. Mary MacKillop College, en katolsk skole med 1200 elever. Han tok drama & kunst og satt i elevrådet. Han jobbet på en kino fra han var 14 år, en jobb han likte godt.
Det er dyrt å reise men familien har hatt anledning til å reise til småsteder og til Gold Coast. Det var Rotaryklubben i Port Macquarie, distrik 9650, som sponset utvekslingsturen hans. Dette er en aktiv klub med 30 medlemmer.

Australia har et rikt dyre - og planteliv - en flora med over 27200 plantearter. Klimaet varier fra region til region.
Urfolket, aboriginerene, har 250 forskjellige dialekter. Etter at England koloniserte Australia i 1798 ble det vanskelig for urfolkene å oppretthold sin kultur.

Øya Tasmania, sør for Australia,  har verdens reneste luft. Australia har mange naturskjønne severdigheter: Great Barrier Reef (korallene der er i ferd med å bli ødelagt av turisme), Whitehaven Beach, Great Ocean Road og de 12 Apostler ("fjellformasjoner" i sjøen).

David  er veldig takknemlig for å kunne være i Norge. Han synes Norge er ganske likt Australlia, men det er mye kaldere her. Han visste lite om Norge før han kom hit.

Ine:

 Vi er en av få klubber med nettmøter og veldig bra at vi har fått til det (takk til Stein Erik) .Mange klubber venter til etter 15.6.
 Det er convention i Melbourne i 2023.
 Det gjøres mye i Rotary med Covid 19, Jutta informerte om det på møte i NORFO
De har mange møter på nett.
 Spørsmål rundt neste års utvekslingsstudenter, mange land sender ikke ut.
Det er ikke tatt noe avgjørelse ang distriktskonferansen enda.

Neste møter:

 Gjersjøen Rotary:  avlyst
Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary:   29.4 kl. 19.00  Nettmøte Harald Fatland, 30 år med nettbank.

Onsdag 15.4.2020

Dette ble også et nettmøte  ved bruk av Zoom programmet.
Inger-Lise tente lys - Rotary zoomer verden sammen!
Denne kvelden hadde vi Knut Audun Mugaas som foredragsholder, med temaet "Russisk Arktis - hva skjer".

Mugaas ga oss en meget interessant oversikt over russerenes aktiviteter i nordområdene.

Dette er verdens største stat hva angår landareale, og utgjør 11% av landmasser i verden. Det bor  flest i den europeiske delen; Russere  utgjør 77,6 %, Tartarere 3,7 % og Ukrainere 1,3 % av befolkningen, i tillegg flere minde befolkningsgrupper.
Den magnetiske nordpolen beveger seg vestover mot Russland. 
Russerene har en base ved nordpolen -Barneo.  Longyearbyen har vært deres utgangspunkt,  men dette har ikke fungert på 2 år.
Nordøstpassasjen or ofte islagt, russerene har 4 atomdrevne isbrytere som bryter op 1-2 meter tykk is. Nå bygges enda kraftigere isbrytere. 
Passasjen gir kortere reisevei fra Europa til sørøst Asia. Putin veldig opptatt av dette pga transport av olje og gass. Russland krever 1,2 millioner kv.km av kontinentalsokkel, og Putin har 15 års plan for utvikling av Nordøstpassasjen.
Det skal bygges 40 skip, mineral- og oljeressurser skal utnyttes. Her deltar  flere oljeselskaper, også utenlandske.
Havner i nord er viktige, bla Murmansk, Sabetta, Nordoik og Tiksi. De har flytende atomkraftverk som krever nytt uran hvert 4 år. Dessuten må disse taues hvert 12 år til Murmansk for vedlikehold. Flere planlegges i Russlands vestlige havner.
Kolahalvøyen: Murmansk  største by med ca 300 000 innbyggere, og i omliggende fylke  bor 700 000 mennesker som lever av fiske, forsvar og gruvedrift. Her bygges det også store tørrdokker. Nikel stenger ned noen gruver som er positivt for Norge pga forurensing.
I denne regionen bor 130 000 i lukkede militære byer. Det finnes store ubåtbaser, og militære anlegg moderniseres.
Putin har store planer for russisk arktis, investerer here mere enn 90 % av Russlands tilgjenglige kapital. Det brukes lite penger på  sykehus, pensjon og det er lite fokus på miljø.  

Regionen har store resever av LNG (Liquified Natural Gas), mye kullutvinning, oljefelt, kobbergruve og olje omlastnings terminaler. Omlastning foregår også i Hammerfest. Her er det gassreserver som kan dekke Europas behov i 10 år fremover. 
Permafrosten bærer jernbaneskinner, og  kan bli  en fremtidig utfordringer pga klima- og miljøendringer, men også  gasseksplosjoner. I  Ura-Guba er det lakseoppdrett basert på norsk teknologi.

 Putins nasjonalgarde på 160 000 mann skal vokte Arktis. De bygger ut  et bastionforsvar, og investerer i nye våpensystemer som vanskelig  kan stoppes av kjente forsvarssystemer. Her er det ca 40 min. varslingstid for Norge. De forstyrrer våre GPS signaler, noe om har skapt problemer for bla flytrafikken. Norske F-35 fly og amerikanske  B-2A  fly øver i nord.
Beringstredet; Thomas Cook kalte det East Cape. Her levde folk av hval angst, gruver og reindrift. 
Alaska ble først kolonisert av russere, ble deretter solgt til USA.
Neste møter:

Gjersjøen Rotary:  avlyst
Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary:     nettmøte med Daniel som forteller om Australia

Onsdag 1.4.2020

Kveldens møte ble holdt som et nettmøte ved hjelp av Zoom programmet, og 20 av klubbens medlemmer, samt to gjester, deltok.

Inger-Lise tente lys: Rotary bringer verden sammen, dette trenger vi nå mere enn noensinne.

Hugo holdt fine og varme minneord om Tore H. Onstad.

 Kveldens foredrag  om Norsk Folkehjelp ble holdt av Harald Wisløff. Han er Kolbotngutt,  ble 50 år i juni, og er journalist. Han jobber nå i NAF. Han fikk Paul Harris i 2013 og kommunens frivillighetspris i 2012.
Han er med i Norsk Folkehjelp som søk- og redningsmannskap og operativ leder,
Han er dessuten instruktør i førstehjelp og hovedinstruktør i nødnett.
Harald deltok i aksjon i går. Vedkommende ble  funnet. Deretter hadde Harald  debriefing med ca 20 personer - alle  med 2 meters avstand.
Norsk folkehjelp har verdensomspennende virksomhet; minerydding, humanitær nedrustning m.m. Organisasjonen var i 2019 ansvarlig for 400 redningsaksjoner. Den har en egen avd. i Follo som har hatt 20 aksjoner hittil i år. Alle frivillige, ingen ansatte. Viktig med samvirke mellom det offentlige og beredskapsorganisasjoner som politiet, Røde Kors, Norske Redningshunder m.fl.

Praktisk tjeneste; politi varsler etter henvendelse til hovedredningssentralen; alarm-nødnett-talegrupper-(nå på samme nett)-sette KO/rom med folk og utstyr. 
Sist sett, så gi søkeoppdrag til mannskaper. Viktig med mye info ved søk, stor forskjell på om det er barn eller demente som er borte. Bruker digitale kart som er et flott hjelpemiddel, krever mye trening. Drone kan brukes, men viktig med søk fra bakken. Varmesøkende kamera kan brukes. Stor øvelse i Hurum med 100 deltagere, viktig å trene! 
Fikk 1 mill. fra Gjensidige Stiftelsen til bil med flott utstyr, søker fond m.m for å få inntekter. Telia stories sponser med mobildekning.
Harald oppfordret oss til å bli støttemedlem:  Kr 200,- i året, gå inn på folkehjelp.no.

Eksempler på oppdrag: Reddet kvinne med kroppstemperatur på 21 grader, 2 bærplukkere som mistet mobilstrømmen, demente som ofte er spreke. Også søk etter antatt døde personer. Viktig med verdig transport  - dette kan være tøffe oppdrag. Alltid påfølgende debriefing.
Lager på Kolbotn kr 9000 pr mnd., trenger hjelp til vedlikehold (noe for Rotary?) 
Å  være engasjert i frivillighet, det er «livet» hans. Både mor og far var engasjerte i frivillighet.

 Ine: Informerte kort om Daniel, utvekslingsstudent fra Austrailia. Han blir her fordi det ble for omfattende å sende han hjem. Han må i karantene i to uker både rett etter flyturem og  deretter i nye to uker når han kommer til sin hjemby.
Inger-Lise: Takket Stein-Erik for vel gjennomført nettmøte med Zoom programmet.

Johan Østby fra Enebakk Rotaryklubb er valgt til ny COL-representant (representant i Lovrådet) for perioden 2020-2023.

 Neste møter:

 Gjersjøen Rotary:  avlyst
  Oppegård Rotary:  avlyst
Kolbotn Rotary: nettmøte


Onsdag 18. 3. OG 25.3.20 BLE DET AVHOLDT NETTMØTER.

Det var 15 og 20 medlemmer tilstede. På disse møtene ble det ikke holdt 3min  ikke holdt foredrag. Det skaffet deltakerene erfaring
i bruk av ZOOM til nettmøter. Erfaringen var positiv og det ble enighet om  et tredje møte 1.4.20, nå også med foredrag. 

,Onsdag 11.3.20

Denne kvelden var 24 av klubbens medlemmer til stede, samt 4 gjester.
Jon Orten holdt kveldens 3min: Hvorfor? Ikke prioriter det gode, men det onde. 13.februar er kjærlighetens dag - vi bryr oss om hverandre. Dette er også en kjerneverdi i Rotary: Service above self - ha omtanke for andre.

Kveldens hovedforedrag ble gitt av ambassadør Ole Johan Bjørnøy : Stan-landenes sikkerhets of forsvarspolitiske utfordringer.
Stan land: Uzbekistan, Kyrgystan, Turkmenistan og Tajikistan.

Plan om å utvikle Kazakhstan som jordbruksland, men dette ble vanskelig. Vi får 3 % matkorn fra stan landene. 

Afghanistan blir stadig inkludert i i Sentral Asia sammen med Stan landene. 

Menn fra disse landene  jobber i Russland under dårlige forhold.
Statoil var inne i det Kaspiske hav, et godt samarbeid, men ble avsluttet i 2000.
Enkelte land har bygd opp flotte byer med flott arkitektur, men ingen levende byer, ikke nett og ikke travle gater.
Ta opp bilaterale spørsmål. Kina presser på for å komme til. Bygger ut infrastruktur og låner ut penger. Tre rørledninger for olje/gass går til Kina. Mange ressurser er kontrollert av Kina. Åpner mot vest for å ikke bli fanget av en side.
Grunleggende samarbeid, hvis to land ønsker noe, vil alle 5 land ha noe å si.
Turkmenistan minst demokratisk. Religion er stort sett sunni, bortsett fra i Tadsjikistan .

 Ine: takket for innsatsen under PETS som ble holdt på «Jernia bygget» lør. 7.3. Fikk mange gode tilbakemeldinger. Elsa Nysveen veldig fornøyd og sa det var beste PETS på mange år. Per Sverre sa vi tjente 40 000,-.

 Inger-Lise: tyskere kommer ikke pga Coronavirus, planlegger besøk 9. september.

Stein Erik skulle hatt om sitt president år på møte 18.3, men det utgår pga Coronavirus pandemien.


Onsdag 26.2.2020
Møtet samlet 19 av klubbens medlemmer samt ni besøkende.
Kveldens møte hadde verving av nye medlemmer som tema, åtte mulige medlemmer var til stede.
Kveldens 3min bli gitt av Mariann som fortalte om årets tilbud av sommerleirer/camps som tilbys av Rotaryklubber over hele verden.

·       Det arrangeres sommerleire hvert år i de fleste land i Europa, samt i land utenfor Europa. Leirene varer ca. 14 dager, og arrangeres i skolenes sommerferie. Deltakerene må betale egen flybillett og egne lommepenger.

       Klas ga deretter sitt yrkesforedrag. Han gikk på Ski vid.gående samt to år på skole i Manilla. Han avtjente verneplikten  i sjøforsvaret og studerte ved GTI i Gøteborg og ved BI. Klas har vært medlem i Rotary fra 1985, med noen års unntak da han jobbet i USA. Har harvært i forskjellige jobber, har mistet jobben pga nedbemanning, og startet eget firma som ble kjøpt opp av Servi gruppen (eid av Ferd). Han er nå ansatt her. Firmaet er Nordens største produsent av hydraulikk sylindere. De har spesialisert seg på hydraulikkutstyr til store kraner som kan løfte opp til 1000 tonn. Offshore største kunde, men der er også mye vedlikeholdsarbeid på  oljeplattformer.

       Ine orienterte deretter om sitt opphold på "guvernørskolen" i San Diego og om Rotary generelt. Rotary start i 1905 av Paul P Harris. Fra 1987  ble Rotarymedlemskapet åpenet for kvinner. I dag er det 1,2 millioner Rotarianere i verden fordelt på 230 land. Disse er fordelt i 530 distrikter. Vårt distrikt er 2260. Det har 46 klubber og ca 1600 medlemmer.

Oppgaven til distriktguvernøren er å føre tilsyn med lover og regler, reise på klubbesøk for å fremme Rotary's formål. Ine jobber nå med å arrangere en rekke møter i regi av KRK.
Tannhjulet i Rotarys l
ogo har 24 tagger som symboliserer  at vi er  Rotarianere i døgnets 24 timer. Kjerneverdier; service-fellesskap-mangfold-integritet. Neste års motto: Rotary opens opportunities.
Ine går på Rotarymøter for å treffe venner, uavhengig av dagens program!

Rein orienterte deretter om klubben prosjektarbeider.
Rein ble Rotarianer i 1989, og fikk dermed nye venner noe som medvirket til at han ble boende i kommunen. Han kom fra Mysen.
I 1979 startet poliovaksineprosjektet. Dette ble også sponset ved at Bill Gates ga to ganger det beløpet Rotary skaffet. Det er fortsatt polio i Afghanistan og Pakistan. Det gis 2 milliarder vaksinedoser hvert år.

Fra 2004-2014 arrangerte klubben bokmesse. Rein jobbet i bokbransjen og hadde tilgang på bøker. Penger vi fikk inn ble brukt til både internasjonale og nasjonale prosjekter. F.eks Sri Lanka, rent vann i Thailand, Fløisbonn Revy, Røde Kors, Sloraleir m.fl. På det meste ga bokprosjektet et år  kr 252 000.
For tiden er det sansehagen på Høyås som prioriteres med penger fra bokmessen.

Stein Erik orienterte om  nærbutikken på Høyås
Bjørn J. og Rein m/flere rev ned og bygget opp rommet som huser nærbutikken.
Her ble det lagt ned en kjempeinnsats. Prosjektarbeid gir samhold i klubben og er derfor bra for klubben. Vi får mye skryt for jobben vi har gjort her.
SE med barna handlet gamle effekter i Hallanderiet i Son da det skulle legges ned. Flere lokale klubber som Landstormen var med å sponse. KRK betalte for et nytt TV.

Bjørn K B orienterte om vårt prosjekt på Sri Lanka. Han har nettopp vært 2 ½ uke i Sri Lanka, besøkt klubbens fadderbarn- en gutt som fyller 16 år 29.2. Han takker så mye for pengene. Bor i et slumhus hans bestemor eier.
Dataskolen starter nå opp igjen, alt er fikset. Vi støtter med penger.

 Tage oppsummerte kvelden.  Han nevnte at vi ofte har eksterne foredragsholdere. Guvernøråret til Ine gir oss en del ekstra jobb, men også nye mulligheter. Tage ønsket mulig nye medlemmer velkomne våre møter fremover for å oppleve hva klubben har å tilby. Alle ble invitert med til O’Learys etter møteavsluttning (ca 15  personer ble med).

 Neste møter:

 Gjersjøen Rotary:  2.3   kl. 19.30 Pot Luck
 Oppegård Rotary:  3.3   kl. 18.30 Liv og død i Gjersjøelva  
 Kolbotn Rotary:      4.3   kl. 19.00 Torskeaften


Onsdag 12.2.2020
19 av klubbens medlemmer deltok på kveldens møte.
Hovedpost:
Vår utvekslingsstudent fra Australia, Daniel (17år), presenterte seg . Han bor  sammen med foreldre og en eldre bror (19år) i Port Macquarie, som ligger nord for  Sidney. Han har også en eldre søster (20 år) som har flyttet ut. Han like å være sammen med venner og er glad i svømming.
Daniel var forrige helg sammen med andre utvekslingsstudenter i Nesbyen for å gå på ski. Han er overrasket over hvor kaldt det er her.

Skogbrann startet i nærheten av hans bosted i september. Innbyggerene ble skremt, men brannen spredte seg sørover. Det er færre hus her enn i Australia. Der han kommer fra hilser alle på hverandre og slår av en prat. Han synes dette er forskjellig her. 


Klas: Medlemsutvikling og rekruttering

Møte med potensielle nye medlemmer 26.2.  Program for kvelden:

 3 min.
Mini ego foredrag 
Aktiviteter v/Stein Erik  (nærbutikken)
Yrkesforedrag ved intern ressurs,  f.eks Hilde Thømte
Avslutter på O`Learys
Noen tiltak: Faddere følge bedre opp over tid. Sosial kontakt utover faste møter. Besøke andre klubber. Foredrag med diskusjon. Sosial kveld på Kullebunden spiseri.

Svar på spørsmål: Engasjement i komiteer, samlende prosjekter, nettverksbygging, sosialt og faglig godt miljø, turer med og uten overnatting, flere ego- og yrkesforedrag, fast kveld på O’Learys.
D
elta på RLI-lederutvikling/Rotary skolen.

Ine fra USA: Ove og Ine deltok på Homestay Sarota & Int. Assembly i San Diego 12. – 18. januar. Tyske Holger Knaack er innkommende verdens president og en flott mann, han har hatt 35 utvekslingsstudenter, har ikke barn selv. 20 nasjoner deltok. De bodde privat. Flott program for begge to og krav om å møte på alt. Det var sightseeing og de fikk sett mye.
Alle møter i USA er lunsjmøter, synger litt fra nasjonalsangen.
Festmiddag 17. januar, veldig populært og mange med norske aner. Ine og en fra New Zealand fikk beskjed om å holde takketale på kort varsel.
Opplevde USA som overflatisk, men meget bra organisert. Rotary er GØY!
Ove lagde bilder til norsk aften.
Nytt tema Rotary opens opportunities – personlige muligheter og muligheter for andre.

Mona W- Nordre Follo blir til sett fra en ansatt's synsvinkel:
Jobber i helse og mestring med rehabilitering og legetjenester.
Start 14.9.2016 med Forhandlingsutvalget som signerte avtale om sammenslåing. Søkte Dep. om å bli ny kommune, kunngjort 12.12.2017. I 2017 ble Gro Herheim ansatt og er nå rådmann i ny kommune.

Mange parallelle arbeidsprosesser og delprosjekter underveis. Kartlegging og kunnskapsgrunnlag med ledere og ansatte. Hva er bra i Ski og hva er bra i Oppegård? Politikere og administrasjonen jobbet sammen i workshops. Næringsliv, lag- og foreninger til idedugnad. Gjestebud. Politiske prosjekter som kommunevåpen. Bred prosess i alle ledd. Arbeid i 2 år hvor alle sloss litt for sitt, viktig å gi slipp! Mere like enn vi tror.

 Begge kommuner har vært gjennom sammenslåing før, bla Kråkstad inn i Ski, noen fortsatt misfornøyd med det. Organisasjonen ble endret, stillinger endret, men ansatte tatt med i prosessen. Mange skuffet over endring av stilling.

Utarbeide nye arbeidsplaner, prosedyrer, bemanningsplaner, lokalisering og internkontroll. Mye som skal harmoniseres. Over 100 fagsystemer som gir utfordringer. Ting tar tid!

Torskeaften 4. mars på Kullebunden Spiseri, ca 300,- pr. person og plass til 35 stk. i eget rom. 
Fortsatt ledige plasser, påmelding til Henriette.

Neste møter:
Gjersjøen Rotary:  17.2  kl. 19.30 Besøk en annen klubb/Vinterferie
Oppegård Rotary:  18.2  kl. 18.30 Ego foredrag Bård Bergsjø
Kolbotn Rotary:     19.2,                Vinterferie

Onsdag 5.2.20 hadde vi komitémøter.Logout 

Onsdag 29.1.20
Kveldens møte var viet klubbens ve og vel og samlet 22 av klubbens medlemmer.
3min. ble hgitt av Inger-Lise som fortalte om Daniel, vår nye utvekslingsstudent fra Australia. Han ankom 18. januar og bor nå  hos foreldren til Lina (som også er utvekslingsstudent).  Han er en blid, sosial, og trivelig ung mann. Kommende helg reiser han til Nesbyen sammen med andre utvekslingsstudenter. Han er to dager i uken hos IL for å lære seg norske gloser.

Kveldens hovedtema var gruppeoppgaver og ble ledet av Tage. Vi ble fordelt på seks grupper som alle fikk identiske skjema med spørsmål vedrørende klubbens funksjon.  Dessuten fikk gruppene tildelt kort med spørsmål om klubbarbeidet som ble besvart internt i gruppene.
Forslag om et møte med potensielle nye medlemmer hvor vi presenterer våre aktiviteter som f.eks Høyås sansehage og nærbutikk.
Det ble interessante diskusjoner mellom engasjerte deltakere. Tage skal bearbeide besvarelsene og presentere dette på et senere møte.

Torskeaften 4. mars på Kullebunden Spiseri, ca 300,- pr. person og plass til 35 stk. i eget rom. 
Bjørn K B sender ut invitasjon og påmelding skjer til Henriette.


Onsdag 22.1.2020

Fremmøtet var denne kvelden på 22 medlemmer.
Kveldens 3min ble holdt av Einar M-N som er opptatt av kirken i Nordre Follo. Kommunesammenslåingen  medfører også endringer for kirken. Gravferdskontoret flyttes nå til Ski Nye Kirke. Sognene i Oppegård forandres ikke, men det blir 6 sogn i den nye kommunen. Fremtiden vedrørende ansatte både lokalt og sentralt skal utredes.
 
Kveldens foredragsholder var Synnøve Kongsrud som fortalte om den nye regionen Viken. Synnøve har 12 år politisk virke lokalt og i Akershus fylkeskommune. Viken består av gamle Østold, Akershus og Buskerud, har 1.2 millioner innbyggere og er landets sjette største i areale. Den inneholdt 61 kommuner som blir redusert til 51 etter fusjoner.
Viken får ansvaret for 58 videregående skoler, kollektivveier, kultur, klima/natur, disponering av spillemidler og næringsutvikling. Aktuelle oppgaver er  blant annet fylkesveier, gang-sykkelveier, innfartsparkering. Ruter, tannhelse fra 0-18 år  og videregående skoler.
Innføring av  parlamentarisme (som på Stortinget) vil gi store endringer. En valgt rådmann kan få stor makt, og fylkestingpolitikerene vil bli heltidspolitikere. Tonje Brenna(AP) er fylkesrådsleder og fylkesordfører er Roger Rydberg. 
Fylkestinget: 10 partier, 87 representanter; H 22, Ap 22, SP 12, Frp 8, MDG 7, SV 4, V 3, FNB 3, R 3, Krf 2 og PP 1. Seks komiteer. Styres av rød-grønt flertall som har besluttet å legge ned Viken etter neste valg. Viken viser vei, en kronglete vei. 
Legge frem nytt budsjett. 17 milliarder i investeringsbudsjett og 64 % gjeldsgrad.
Utfordringer; ikke noe eget lokale, bygging lagt på is, flytter rundt når de har møter.
Hva skjer fremover? Økt befolkning – økt press på fylkeskommunen.
Positivt; større enheter, enklere å gjøre vedtak. Et sonesystem i kollektivtrafikken. Samler fagkompetanse, gjør hverandre gode! Oslo er stor og mektig, derfor trenger Viken mere muskler.
Fakta:
Nest største hyttefelt
Kuleste vinter destinasjoner
De vakreste skjærgårdene
Tyrifjorden
Høyeste fjell 1933 m .
9 % jordbruk
Synnøve har stor tro på Viken!

Inger-Liser refererte fra styremøte 20.1;

·       søknad fra Bjørn K B. om penger til datasenter på Sri Lanka, orespørsel også sendt til Oppegård og Gjersjøen. Vi gir penger uansett.

·       Øke loddsalget ved spesielle anledninger for å gi penger til prosjekter.

·       Sender en ekstra person til Ryla, håper annen klubb betaler det. Ryla komite ønsker flere sponsorer til Ryla, ta kontakt med Britt Heidi

·       40 års jubileum 21.4.2021, holdes 24.4.2021. Rein leder komite.

·       5.2 er det et møte i kirken kl. 20 som mange ønsker å delta på, komitemøter flyttes derfor til 5.2 og komiteledere bes avholde møte så vi kan rekke kirken kl. 20.  Onsdag 12.2 blir det internt møte.



Onsdag 15.1.2020

Denne onsdagskvelden møtte 27 av klubbens medlemmer samt sju gjester, bl. a.  Tor Willy Johansen (ass. guvernør) og Heidi Berger fra Oppegård RK og Johan Østby (sekretær NORFO) Enebakk RK.
Bjørn K.B. informerete om klubbens  "fadderbarn" som nå er blitt 16 år. Bjørn har korrespondert med  "barnet" og spuirt hva han ønsket seg, men dette ble ikke forstått.
Harald N. hadde kveldens 3min. Vi er flere i klubben som har tid til å lese aviser og slik følge med på hva som skjer både lokalt og i den store verden. Uten å bruke slik informasjon går den fort i glemmeboken. Engasjement styrker hukommelsen. Haralds invitasjon til klubbens medlemmer er: Skal vi etablere et forum hvor vi kan diskutere aktuelle emner i form av frokostmøter, lunsjmøter eller i en annen form. Er det noen som er interessert, ber Harald om å bli kontaktet på mail hanee@online.no.

Kveldens foredrag var også ved Harald N.; 40 år i Forsvaret og et (skjevt) blikk på dages Forsvar.

Orienteringen var 3 delt med en vurdering av den globale situasjon og Russland, Harald tjeneste med henvisning til en dypere forståelse for Forsvarets utvikling og påvirkning og  en siste del om dagens situasjon i forsvaret.

De globale sikkerhetspolitiske utfordringer og rivaliseringen mellom stormaktene ble belyst som bakteppe for den nære russiske trussel. Russland søker å sikre sitt våpenarsenal i Nord ved å etabler et bastionsforsvar fordi de føler seg truet. Dette er et forsvar som går så langt syd som til Grønland, Island og UK. Norsk territorium ligger i skyggen av dette konseptet. En konflikt andre steder i verden kan føre til at Russland aktiverer sitt konsept, med de følger det kan få for Norge.  

I del to tok Harald for seg sin tjeneste i Sjøforsvaret som startet i slutten av 50 årene. Gjennom hans forskjellige jobber fikk  han gradvis en dypere innsikt i det overordnede sikkerhetsbilde og Forsvarets rolle og utvikling. 

I yngre år var det tjeneste om bord i fartøyer som var bygget under krigen i England og som ble overtatt av Marinen. Operasjoner i Nord-Norge på kalde vinterdager på åpen bro, lot seg merke. Som første norske stabsoffiser i en Nato-skvadron, Match Maker III hvor Atlanteren ble krysset tre ganger med 60 havneanløp ga god internasjonal erfaring.

Harald traff sin Elbjørg i 1959 og hun styrte barn og hjem på en utmerket måte mens han var borte.  Hun gled godt inn rollen som vertinne og tilrettelegger etter hvert som tjenesten krevde representasjonsoppgaver.

Tiden som den første norske adjutant for den amerikanske Natosjefen for Atlanterhavet, Admiral Charles K. Duncan, US Navy, Norfolk, Virginia, USA fra 1969-1972, ble skjellsettende. Som adjutant, var det å bistå admiralen i hans Nato engasjementer og tilrettelegge alle hans turer til Natomøter i Europa. Det ble over 3 år i alt 23 turer med fly som han som adjutant rekvirerte fra Washington DC. Det var en tjeneste som ga dyp innsikt i Natos utfordringer og muligheter. Det ble et livslangt vennskap med admiralen og hans kone, som nå begge er døde.

I siste del av orienteringen om dagens situasjon i Forsvaret ble det pekt på at 

- Operative enheter i Hæren og Sjøforsvaret er for små
- Reaksjonsevne og utholdenhet tilfredsstiller ikke dagens og fremtidens krav
- Operativ evne i krig er «Mindre god»
- Forsvarsdepartementet klargjør en proposisjon om Forsvaret som legges frem for Stortinget til våren
- Det er et åpent spørsmål om Stortinget er villig til å bevilge nødvendig midler som Forsvarssjefen trenger for å møte utfordringene.

Inger-Lise: var på møte med andre presidenter i Enebakk. Positivt å besøke andre klubber. Ros til Klas og Jan i forhold til Ines guvernør år.

Rein informerte om Slåttekar i Det Norske Teater 15. april. 
        Kr. 505,- betales til Kolbotn Rotary konto: 1614.27.88733 merk teater og navn (billetter og et glass vin)
        Billettbestilling:  rein.grefslie@online.no. 
Neste møter:
Gjersjøen Rotary:  20.1  kl. 19.30 Liv under vann av Bjørn Rosseland
Oppegård Rotary:  21.1  kl. 18.30 Jens Bjørneboe, forfatter av boken hjernen
Kolbotn Rotary:     22.1 kl. 19.00 Synnøve Kongsrud om Viken



Onsdag 8.1.2020

Ved dette møtet var 23 av klubbens medlemmer tilstede, samt tre gjester blant dem Jostein Ski fra Oppegård Rotaryklubb.
President Inger-Lise tente lys : Rotary bringer verden sammen.

Kveldens foredragsholder var Eyvind Skeie, teolog, forfatter og komponist. Han har bodd på Kolbotn siden 2011.
Tema: Hva danner vår identitet, og i denne sammenhengen; Hva har det å si for vår identitetsdannelse at vi ikke lengre bor i Oppegård, men i Nordre Follo.

Individet: Viktig i den vestlige verden.  Oftest vernes arten og individet ofres, men ikke i menneskets verden; likehetsprinsippet - alle har samme verdi. Speilings teori; når vi blir speilet øker ens bevissthet. Vi speiler oss i hverandre. A vise ansikt gir en forpliktelse til andre personer.  Hvor mange kan du ha relasjon til? Kan ikke bygge uendelig med relasjoner. 
 Juleevangeliet, skrives inn i manntall – et strategiske grep som bygde opp makteliten og ga skatteinntekter. 
Jean-Jacques Rousseau, filosof fra 1700 tallet mente at makt/personlig integritet ga sosial samfunnskontrakt.
Nyttig å gi makt til de «over», positivt å avgi personlig frihet for å oppnå goder vi ikke kan oppnå alene. 
Det appellerer til oss når noen bor der «Ingen kan tru at nokon kan bu» i vår detaljstyrte og kontrollerte verden.
Tolkning av sammenslåingen av to kommuner; negativt fordi dette er nytt og ukjent. Mere effektivt, men strider mot vårt hjem og nære ting; sted-hjemsted-individ-hvem er JEG?
Vi kommer  i starten til å bruke lokale navn, Greverud eller Kolbotn og ikke Nordre Follo. 
Hvordan styrke identiteten i vår tid? Hva symboliserer et bygg, Moske – kirke – industribygg. Funksjon og estetikk mot hverandre.
Hvordan kan jeg bidra inn i dette nye stedet uten å miste det vi hadde? Bygge opp mennesker og kultur til å trives, ha det godt og trygt. Viktig å høre på innbyggernes følelser, tanker og meninger.


Onsdag 18. 12.2019

Denn onsdagskvelden hadde klubben igjen en vellykket juleavslutning i Sofiemyr kirke. Her deltok 45  av klubbens medlemmer med partnere. Vi hadde vårt tradisjonelle julelotteri som innbrakte kr. 7200, som litt senere på kvelden ble overrakt til ungdomskoret OPUS.
Etter julekake, kaffe og lotteri holdt Einar M-N en stemningsfull avslutning i kirkerommet. Her var også OPUS til stede og bidro med vakre julesanger dyktig ledet av sin insprirerende dirigent. 


















Noen glimt fra julemøtet.













Onsdag 11.12.19

Denne kvelden car 20 av klubbens medlemmer til stede.
Kveldens 3min ble holdt av Sigurd R. som fortalte fra sin tur til Cape Town. Han beskrev den som opplevelserik med gondolbane, District six som ble ryddet under apartheid og Kapp de gode håp. Særlig husker  han kvinnen med et barn i ullteppe som ba om penger til mat.

Kveldens foredrag ble gitt av Morten Søberg som var statssekretær for Sigmund Johnsen. Det omhandlet statens reservefond til oljefondet. Han er nå i representantsskapet for Norges Bank og har skrevet boken Ekofisk - Eidsvoll.
Det er 50 år siden Ekofiskfeltet ble funnet. Siden har det blitt sparing av oljerikdom i oljefond. Søberg er fasinert av Alexander Bell som var George Washingtons høyre hånd. Han etablerte sentralbanken og lanserte tidlig tanker om et finansvesen og statsgjeld.
I 1821 var Norge nær ved å ikke kunne betale statsgjelden. I 1904 var stod det 10 millioner kr i Kommunalbanken, i 1905 50 millioner og 40 millioner i 1906. Norge investerte i utenlandske verdipapirer. Ivesteringer i tyske verdiparirer ble verdiløse under 1. verdenskrig. 
Et hovedpoeng i nors politikk har vært måtehold  i forhold til bruk av penger. Tanken om sikring av penger ble grunnlovsfestet i 1911 ved paragraf 110 i Grunnloven.

Søberg mente at nå er tiden of å stramme inn økonomien, siden det nå er gode tider. Oftest er utbytteinntekter fra investeringer mere stabile.  Bør det bli folkeavstemning om andelen av aksjer i Oljefondet?

Inger-Lise: Viktig med innbetaling til Rotary Foundation. Sjekk tidliger e-post fra Anders vedr klubbkontingent og Rotary Foundation.

·       Rein:       Håkon Navestad fra Høyås, veldig glad for TV og nærbutikk. Invitert til frivillighetssamling i nærbutikken                        torsdag19.12 kl. 13-14. Gi beskjed til Rein hvis du kan komme. Han melder på ca 8 stk. Fin artikkel i OI avis                  om nærbutikken og åpningen.

·       Bjørn K B: Marys venner; fikk inn 45 000 i fjor, i år 30 000, håper på mere støtte

·                                      Trenger fortsatt vertsfamilie.

·                                      Polio pins selges hver gang 100,-



Onsdag 4.12.19

Kveldens møte samlet 23 av klubbens medlemmer samt en gjest (Tom Westerlin).

Kveldens 3min ved Mariann Nornes omhandlet skam når hun flyr, kaster plast, spiser feil mat, kjører bil m.m., men ikke når hum seiler.

Stortingsrepresentant Tuva Moflag holdt kveldens foredrag om Nordre Follo kommune og om livet som stortingsrepresentant. Tuva er fra Langhus, Hun er 40 år, har fire barn og har vært ordfører i Ski i to år. Det var ikke med lett hjerte at hun sa ja til plass på Stortinget i 2017. Her sitter hun i helsekomiteen, et arbeid preget av lange innstillinger som skal behandles.
I kommende år øker andelen eldre i befolkningen, samtidig som flere yngre blir uføre og ikke kommer i jobb. Hvordan få disse unge i jobb? Hver sjette elev vil måtte velge helsefag i fremtiden - neppe realistisk. Antall dememente vil trolig dobles, Vi vil ha behov for mere velferdsteknologi.
Er samhandlingsreformen vellykket? Problemer med overføring av pasienter til kommunene som ikke har komptanse til å behandle mange av disse. Fordelen med Nordre Follo er større fagmiljøer som vil ha komptanse til behandling av pasienter som tilbakeføres fra sykehusene. 
Fordelaktig at det blir færre interkommunale selskaper fordi dette gir bedre styring av tjenester tidligere levert at slike selskaper.
Hun påpekte at hun mener at pensjonsforliket var nødvendig, og at det er ingen rett å jobbe etter fylte 70 år og at arbeidslivsorganisasjonene ikke  ønsker at Stortinget skal regulere dette.


Bjørn K. B. jobber med Marys venner og har sendt ut e-post om dette og ber om bidrag fra medlemmene.
Inger-Lise opplyste at klubben fremdeles trenger en vertsfamilie.
Klas informerte om behov for dugnadsinnsats i forbindelse med Ines DG arrangementer. Flere meldte seg. 
Se på vår lukkede Facebookbookgruppe om informasjon om behov for hjelp.


Onsdag 20.11.19

Fremmøtet var på 20 medlemmer. Jan Bjørnstad vikarierte denne gang for President Inger-Lise som var på ferie.
Jan påpekte at det blir behov  for mange frivillige i forbindelse med Ine's DG år.
Harald O. fortalte at prisen på turen til Edinburgh nå er redusert til ca. Kr 8000.  Det er nå 16 påmeldte deltakere.

Kveldens foredrag om velferdsteknologi ble holdt av Leif Alnes.
Rotary er en ressurssterk gruppe som kan påvirke politikere og administrasjonen i kommunen.

Han fortalte at da bestefaren fikk Parkinson og ikke klarte å dra færingen på land, lagde han seg en slede til å dra opp båten. Han ble da fortsatt selvhjulpen.


Leif's kone fikk Alzheimer for 5 år siden, mistet orienteringsevnen, og fikk problemer med tilegnelse av ny kunnskap. Han har kjøpt GPS klokke til henne. Den gjør at de når som helst kan snakke sammen, samtidig som Leif kan se hvor hun er. Er hun stille mer enn 20 min. vil en alarm gå.

Vi bør kunne kjøpe mer selv og ha egne ordninger for minstepensjonister.

Velferdsteknologi styrker pasientens mestring i hverdagen og gir bedre helsetjenester.

Gode hjelpemidler kan gi bedre tjenester til innbyggerne. Det blir ikke kvalitet hvis målet bare er å spare penger.

I dag er det ca 20-30 GPS klokker i Oppegård kommune, mens det er ca 1000 personer  med demens i Nordre Follo. Det foreligger tre gode klokker til ca samme pris;  privat kjøp Kr. 3000-6000 og  Kr.2000-4000 i bruk pr. mnd.

·       Kommunal klokke er gratis for brukeren mht innkjøp,  og koster Kr. 460,- i bruk pr. mnd.


Medisindispensere spytter ut  en remse med ferdige doserte tabletter og varsler om at det er tid for tabletter. Ved manglende respons trekkes tablettstrimmelen tilbake. I Ski er ca 50 slike i bruk. Ski er ledende her.


Fjernovervåkning (natttilsyn uten å vekke pasienten, mulighet for å snakke med pasienten ved behov), blodtrykksmåling, kodelås dør, dørlås åpner, Skype er andre aktuelle teknolgiske hjelpemidler.

Dette gjelder også kolsmåling, lege på video med sykepleier og psykiatrisk behandling via nettet/fjernmøter er også mulig.

Når skal vi ta i bruk velferdsteknologi? Når dette gir trygghet for pasient og pårørende, og samtidig så tidlig at pasienten lærer å bruke utstyret.

Det er også behov for et undervisningsrom som er lett tilgjengelig, for eks. i biblioteket.


Bør Rotary engasjere seg i dette?

 

 

Kommende møter:

Gjersjøen Rotary: 25.11  kl. 19.30  Egoforedrag avSvanhild

Oppegård Rotary: 26.11  kl. 18.30 Ordfører i Nordre Follo er invitert
Kolbotn Rotary:     27.11  kl. 19.00  Ikke møte pga rakfiskaftenen,som ble avlyst


Onsdag 30.10.19

Fremmmøtet denne gangen var på 21 medlemmer, inkludert  et æresmedlem -Kjell R.
Kveldens 3min var ved Hugo som omtalte sin bekymring for økningen i voldstilfeller, kroppsskader og drap som i Oslos gater skjer helt umotivert mot tilfeldige ofre.
Hugo var i Malmø for 20 år siden. Der foregikk det skyting på åpen gate, noe som da var nytt ellers i Sverige og i Danmark og Norge.  Sverige har i dag 630 uoppklarte mord, i  Norge er tilsvarende tallet 19. I Oslo øker gjengkriminaliteten. Det har også blitt mange bilbranner. Politikeren Jan Bøhler tør si hva som skjer.  Vi må erkjenne problemene og handle.

Årets RYLA deltakere, Henrik (barnebarn til Knut Olav Moen) og Vegard (sønn til Hanne B) ga oss interessante, og levende, beskrivelser av sine erfaringer fra RYLA oppholdet 22.-23. mars 2019 på Oscarsborg.
 Begge takket for  gode og lærerike opplevelser.
Henrik, student spes.ped: Flotte omgivelser og fin blanding av deltakere. Han synes kursdeltakerene ble delt inn i litt store grupper (10-15 personer) ,som også burde ha blitt bedre fulgt opp.
Synes filosofiforedraget av Henrik Syse om etikk of teknologiutvikling var interessant.
Erfaring er bra, men viktig å tørre å stille kritiske spørsmål, og å være nysgjerrig og kritisk. Han lærte om LARS: L-lytte, A-avvent, R-respekt, S-snakke. Henrik mente at gjengkriminelle ikke blir LARSet, vi må snakke med disse ikke bare om de.

Vegard, 21 år, studerer HR/personalledelse. Han har to jobber: The Well og i et firma i Oslo, Startup (startet av foredragsholderen Aiman Shaqura).
1. dag: Ble fort kjent, alle hilste på alle, var i gruppe på 10 hvor alle introduserte hverandre. Det var tre foredrag, og ordføreren i Drøbak åpnet seminaret.
2. dag: Fire foredrag. Volvosjef, kvinne og hennes utfordringer som mellomleder i en mannsdominert bedrift. Henrik Syse  snakket om teknologi - Vegard opptatt av hvem jobber i morgen? Er det sunt med alle tekniske duppeditter? Aiman Shaqura; kom til Norge som 18 åring, jobbet seg opp, driver nå Startup og holder foredrag. Han er opptatt av sosiale tilfeller som faller utenfor.


  RYLAdeltakerene Henrik & Vegard. 

Info om guvernøråret vårt

Ine er på mange kurs og møter for kommende distriktsguvernører.

Håndbok blir klar etter USA tur. Godt i rute med budsjett, Per Sverre kasserer. 

 Møte i Moss med Jutta, 100 deltagere fra flere klubber.

Vi er sammen om dette.

Klas informerte om fremgangen, Månedsbrev komite opprettet, matkomite styres av Mona W., men trenger hjelp av flere på møtene fremover. Har hjelp av de andre klubbene til enkelte oppgaver.

Hold av disse datoen: PETS, 7. mars 2020, Guvernør- og president skifte 24.6.2020, Distriktskonferanse Mastemyr Hotell 18.-20. september 2020, tema FRED, noen foredragholdere er klare; Turid Reksten, orlogkaptein/prest. Deltatt på Rotary Peace Fellowship utdannet i Bangkok. Kjell M Bondevik. Anne Cath. De Silva, generalsekretær i FN sambandet (foredrag på Kiel fergen/Distriktskonferansen) Trenger sponsorer og  mange frivillige til å gjennomføre arrangementene.

Inger-Lise; trenger vertsfamilie til australsk gutt i april, mai og juni 2020. Harald O. reserve familie. Inger-Lise rådgiver.  2.11 er det sertifiserings kurs. 

Neste møter:

 

Gjersjøen Rotary: 4.11, kl. 19.30. Med øksane dei haustar inn

Oppegård Rotary: 5.11, kl. 18.30, Ego foredrag Marit Lundanes
Kolbotn Rotary:    6.11 kl. 19.00 Komitemøter

 


Onsdag 23.10.19

Kveldens møte samlet 19 av klubbens medlemmer, inkludert Kjejl R., et av våre æresmedlemmer.
Anders Berger hadde kveldens engasjerte 3min der han omtalte sin virksomhet if Procom Venture i Stavanger. Detter et et såkornfond med midler fra private investorer og innovasjon Norge.  Av ni solgte selskaper er to solgt med gevinst, I sommer solgte fondet et selskap med  over kr 100 millioner i gevinst. Fondet skal avvikles senest i 2021. Anders er daglig leder og skal gjennomføre avviklingen av fondet.
Anders er også finansdirektør i flere mindre selskaper. Wirescan, Rosenholm Campus, er hans viktigste konsulentengasjement.  Han har hatt korte - og lengre engasjement som rådgiver i forbindelse med salg av virksomhter, kapitalinnhentning eller verdivurderinger.
Nå er Anders invitert til å medvirke i oppbyggingen av et nytt konsulentselskap - Fram Advisors. Dette er et team på fire som kan ta større og mere utfordrende oppgaver fordi de også har erfaring med endringsledelse og  besitter tung teknologikompetanse.  

Inger-Lise  ba om  at medlemmer melder seg som vertsfamilie for  en australsk gutt i aprtil, mai og juni 2020, gjerne pensjonister. Inger-Lise blir rådgiver hele året. Det er sertifiseringskurs 2.11.

Harald O.  orienterte om forslag til tur til Edinburgh;
Han har tilbragt flere år i Edinburgh, som er en svært populær turistby.

Turopplegget omfatter fire overnattinger , fra 23. til 27.4.2020. Stipulert kostnad er  ca kr. 9000,- + flyreise ca 2500,-. Direkte fly fra Gardermoen med Norwegian.
Sjekker opp overnatting i utkant av byen og i sentrum, dyrere i sentrum.
Vi stemte for 2 dager med utflukter og en fridag hvor vi kan gjøre hva vi vil.

Utflukt 1; Stirling Castle & Loch Lomond.
Utflukt 2; Rosslyn Chapel & Melrose Abby med besøk på Glenkinchie whisky destilleri på hjemveien.

Edinburgh sentrum har mange attraktive severdigheter. Flott hovedgate med shopping, spisesteder, puber og smale middelalder smug med mye historie.
Vi ble enige om å  be resiebyrået skaffe et tilbud med hotell som ligger helt i sentrum  for å se hva dette vil bety av ekstra kostnad. Harald O. sjekker opp med reisebyrået og kommer tilbake med mer info.
 Vi ble enige om angitte reisedatoer, og bekreftet interessen for et hotell i sentrum selv om det blir noe dyrere.


Onsdag 16.10.19
Onsdagkvelden ble benyttet til nok et vellykket Pot Luck arrangement. Det  ble en hyggelig kveld med utemerket sosialt samvær. og med masse god mat. Spør gjerne folk i din omgangskrets.






 

Ondag 9.10.19

Denne onsdagskvelden var vi på besøk i Vigelandsmuset i Oslo. for de av medlemmene som deltak ble dette  et spennede og interessant besøk.
 I forkant av museumsbesøket hadde vi middag sammen på en restaurant i Oslo. De var gledelig at de fleste som var med på museumsbesøket også deltok på middagen. 
To bilder fra besøket:






























Onsdag 25.9.19
Dette møtet var også klubbens årsmøte, 20 av klubbens medlemmer var til stede.
President Inger-Lise kommenterte årsrapporten:

Denne rapporterte om nedgang i antall medlemmer og lavt fremmøte til møtene. Helge Castberg ble æresmedlem, men har flyttet til Sandefjord. Bjørn O. Rosseland fikk Paul Harris.

Kasserer Anders kommenterte regnskapene: Inntekter falt mye pga færre medlemmer, men samtidig ble det brukt mindre mindre til TRI og til utveksling. Høyås nærbutikk har en kostnad kr. 5000.-, og det ble kjøpt ny PC til klubben. Budsjettet går i balanse med solid egenkapital.

Diskusjon rundt økning av kontingenten. Hva er kontingenten i de andre klubbene, og hva skal vi bruke pengene til?  Bør vi velge ett prosjekt som får penger? Klubben har noen faste prosjekter via Mary's venner i Sri Lanka.
Hvordan disponere egenkapitalen og skal vi ha penger på bok? Kan være behov for penger når Ine blir distriktsguvernør, selv om klubben ønsker å tjene penger på dette?

Vi har hatt et fellesprosjekt i Burkina Faso. Oppegård RK gir penger fra konserten sin til dette prosjektet. Auksjonspengene gikk  også

 til Burkina Faso; kr. 19 350 på auksjonsdagen og kr. 16 300 på lodd/salg, totalt kr. 35 650.

Vårt trykkede program er tatt ut av budsjettet for å spare penger. Klas foreslo  å trykke opp en årlig informasjonebrosjyre  fordi en slik vil være nyttig for potensielle nye medlemmer.

Bjørn & Rein har hatt dugnad i sansehagen på Høyås. Stein Erik rapporterte at nærbutikken på Høyås skal åpnes 8.11. kl 10 - alle er velkomne. Nærbutikken fikk rammer fra Kolbotngardens loppemarked mens Høyas skaffet en glassmonter.


Fra årsmøtet, president Inger-Lise orienterer.


ONSDAG 18.9.19

Tilstede: 19 medlemmer og 2 gjester + nytt medlem Lars Erik Kristiansen. Han er fra Nordstrand Rotary klubb og distriktssekretær i 2310 og arbeider i IT bransjen. FN veteran, involvert i Jan Baalsrud prosjektet som samlet inn kr. 232 000.



 

                            Lars Erik ønskes velkommen som medlem i klubben.


3 min: Jan Bjørnstad; ansvar for Distriktskonferansen 18.-19.9.2020 på Mastemyr hotell sammen med Klas. Ønsker 150-200 deltager. Mål å tjene penger. Tema; fred og konfliktløsing. Store navn på blokka. Trenger hjelp av de andre klubbene. Alle medlemmer kan delta.

 

 

Foredrag Leif Aarebrot, revisor, kom til Oppegård som nygift i 1965

 

Politiske refleksjoner etter valget;

Store endringer i tiden, små partier frem og de to store tilbake, både lokalt og på landsbasis. Flere småpartier ønsker å samarbeide for å få maktposisjoner.

Viste til tall og % vis hvordan partier og mandater ble valgt inn i valgkretsene.

F.eks høy valgdeltakelse i Oppegård, laverer i Ski. SP skårer veldig høyt i Kråkstad og Fremskrittspartiet på Siggerud.

Ap ønsket samtaler etter valget for å få til et samarbeid med Høyre, men medlemsmøte i AP ønsket ikke dette. Høyre og medlemsmøtet i Høyre, var villig til å samarbeide.

Leif håper budsjett forhandlinger vil bygge på samme prinsipp som i Oppegård; inntekt er fast, ikke overby hverandre uten dekning i reelle inntekter, få frie midler å benytte. Planlegge for fremtiden, ikke tenke for kortsiktig. Person kjemi er viktig.

Tiden vil vise om småpartier og AP klarer å finne sammen om en intensjonsavtale.

 

 

Neste møter:

 

Gjersjøen Rotary; møtefri pga intercity møte tir. 24.9

Oppegård Rotary; 24. september kl. 18.30, Intercitymøte for område F, sal 2 Kolben
Kolbotn Rotary: Årsmøte


Onsdag 28. 8. 19

Denne onsdagskvelden arrangerte vi grillkveld på Høyås bo- og rehabiliteringsenter, noe vi også har gjennomført tidligere år. 
Igjen opplevde vi fullsatt sal og munter stemning. Hanne og Sverre, svigerdatter og sønn til Bjørn Kihl Bødtker, satte en ekstra spiss på dagen med sin vakre sang og flotte trompetspill. Ellers ledet Einar Müller-Nilssen som vanlig allsangen og Eivind Wremer akkopagnerte på flygel.
Det er en stor glede for oss alle i klubben å kunne gjennomføre dette hvert år. "Service above self" er en grunnleggende tanke i Rotary.

Image may contain: 1 person, standing, shoes and indoorImage may contain: 2 people, people standing and indoor

















Image may contain: 2 people, people smiling, food


Sosiale medier


Møteinformasjon

Møtested: Kolben, Kolbotn Sentrum
Adresse: Strandliveien 1
Postnummer: 1410
Sted: Kolbotn
Land: NO
Møtedag: Onsdag
Møtetid: 19:00
Møtespråk: no

Place content here

Møtearkiv fra
før August 2022



rotary lenker

Nyheter fra
rotary INTERNATIONAL:

Loading RSS...

Nytt fra Rotary i Norge

Loading RSS...

District - Rotary RSS

Loading RSS...